Twój koszyk jest obecnie pusty!
Woda i jej magiczna moc – cz. 1. Dlaczego woda jest taka wyjątkowa?
Jest bardzo ważnym składnikiem atmosfery, w której występuje w postaci chmur, ma też swój udział w regulowaniu klimatu. Możemy ją spotkać w przyrodzie w trzech stanach skupienia: stałym, ciekłym i gazowym, które nieustannie przechodzą jeden w drugi. Przez bardzo długi czas była i nadal pozostaje zagadką dla jej badaczy. Na przykład do tej pory nie wiadomo, dlaczego gorąca
woda zamarza szybciej niż zimna. Jest to tzw. efekt Mpemba.
Woda często zachowuje się w zaskakujący sposób. W temperaturze pokojowej powinna być gazem, tak, jak podobne związki chemiczne: siarkowodór czy amoniak, a jednak, za sprawą tego, że jej cząsteczki są bardzo lepkie i lubią się przyczepiać do różnych obiektów, zwłaszcza do siebie – pozostaje ona w stanie ciekłym.
Niezwykłe jest również to, że przy zamarzaniu zwiększa swoją objętość, a przechodząc w stan stały, nie zmienia swojej gęstości. Powstały zimą lód, będąc lżejszym od cieczy, pływa po jej powierzchni i chroni akwen przed wymrożeniem. Dzięki temu istniejące w nim życie jest w stanie przetrwać nawet srogie mrozy.
Woda znajdująca się obecnie na naszej planecie, pochodzi z magmy, z której początkowo zbudowana była Ziemia. Zaczęła się uwalniać w czasie ochładzania magmy i w końcu pozostała na powierzchni jako ciecz. Podobno część wody dotarła do nas z pomocą planetoid i komet jakieś 4,5 mld lat temu. Prowadzone od jakiegoś czasu przez naukowców symulacje komputerowe pokazują, że może być ona również wytwarzana w wyniku procesów chemicznych, które zachodzą w płaszczu ziemskim.
Wiadomo już, że można ją znaleźć nie tylko na Ziemi. Jest ona drugą najczęściej występującą cząsteczką we wszechświecie. Na biegunach Księżyca, Marsa i Merkurego występuje w postaci lodu.
Na powierzchni Ziemi występuje około 1,5 mld km sześciennych wody, co daje około 800 bilionów basenów olimpijskich. Jednak aż 97% tej ilości to woda słona. Lodowce okołobiegunowe gromadzą ok. 2% tej cieczy, zatem woda słodka, nadająca się do
spożycia to jedynie 1% całego zasobu.