Przedsiębiorstwo Gospodarki Komunalnej Spółka z o.o. w Zamościu

Uzdatnianie wody – metody

Oprócz typowych związków występujących w wodzie w sposób naturalny, bardzo często trafiają do niej także substancje pochodzące z działalności człowieka. Do najczęściej spotykanych zalicza się: żelazo, mangan, azotany i amoniak. Należą do głównych zanieczyszczeń, które wymagają usunięcia, zanim woda trafi do naszego użytku. Od czystości wody w dużej mierze zależy przecież nasze zdrowie. Dlatego tak ważne jest jej uzdatnianie oraz kontrola jakości nie tylko płynu, ale także sieci dystrybucyjnej, w której krąży, ponieważ jakość wody ma także wpływ na stan instalacji.

Czym jest uzdatnianie wody?

Jest to proces, w wyniku którego dostosowuje się właściwości fizyczno-chemiczne wody do wymagań, jakie musi spełniać w związku z jej przeznaczeniem. Metodę uzdatniania dobiera się w oparciu o wizualną ocenę wody oraz analizę jej składu chemicznego, przeprowadzoną w profesjonalnym laboratorium.

Jakie są sposoby uzdatniania wody?

Chlorowanie – najtańszy i zdecydowanie najbardziej popularny sposób, który polega na wykorzystaniu związków chloru lub chloru w postaci gazowej. Niestety, chlorowanie często ma wpływ na smak i zapach wody.

Demineralizacja (odwrócona osmoza) – pozwala na oddzielenie znajdujących się w wodzie zanieczyszczeń rozpuszczalnych od koloidalnych, usuwa różnego rodzaju drobnoustroje oraz praktycznie całkowicie odsala wodę.

Dezynfekcja – niszczy żywe oraz przetrwalnikowe formy organizmów patogennych, zapobiegając jednocześnie ich ponownemu rozwojowi w sieci dystrybucji. Można ją przeprowadzić stosując promieniowanie UV lub odpowiednie preparaty chemiczne.

Dezynfekcja lampami UV – w wyniku naświetlania wody promieniami UV występujące w niej mikroorganizmy natychmiast giną.

Odżelazianie / odmanganianie – jest stosowane, gdy dopuszczalna dawka zawartości żelaza i manganu w wodzie zostanie przekroczona. Wspomniane związki powodują zmianę barwy i mętność wody pitnej, oraz pozostawiają rdzawe osady na instalacjach i urządzeniach sanitarnych. Sposób ten polega na sprowadzeniu rozpuszczonych w wodzie związków żelaza i manganu do formy nierozpuszczalnej, a następnie osadzeniu ich na filtrze na odpowiednim złożu. Proces pozwala na usunięcie nieprzyjemnego zapachu wody pitnej.

Filtracja – to często stosowany sposób, w wyniku którego substancje stałe oddziela się od cieczy i gazów, zatrzymując je mechanicznie w filtrach, przy użyciu odpowiednich aparatów. W procesie filtracji można na przykład wykorzystać węgiel aktywny, dzięki któremu usuwa się przebarwienia pozostawiane przez rozpuszczone związki organiczne, poprawia zapach i smak wody. Węgiel aktywny usuwa chlor i jego związki z wody chlorowanej.

Filtry mechaniczne – pozwalają pozbyć się z wody piasku, rdzy, zawiesin oraz utlenionych związków żelaza.

Aeracja – napowietrzanie zbiorników wodnych. Może przebiegać wskutek działania wiatru i grawitacji, cieków wodnych, wskutek ruchu wody, wykorzystania aeratorów, narzędzi lub maszyn.

Usuwanie azotanów – jest przeprowadzane z wykorzystaniem żywic jonowymiennych i zalecane zwłaszcza w rejonach, w których prowadzona jest intensywna gospodarka rolna z zastosowaniem nawozów sztucznych. Wysoki poziom azotanów jest bardzo groźny dla zdrowia dzieci i może prowadzić do powstania choroby zwanej sinicą.

Zmiękczanie wody – polega na usuwaniu z wody związków i substancji, które sprawiają, iż woda jest twarda. Zazwyczaj dotyczy to wody bogatej w wapń i magnez. O ile zdrowiu człowieka woda bogata w te minerały nie przynosi ubocznych skutków, o tyle dla urządzeń jest niestety szkodliwa. Powoduje bowiem odkładanie się biało-szarego osadu, który ma wpływ na żywotność urządzenia. Regularne zmiękczanie wody może wydłużyć działanie urządzeń grzewczych, pralniczych, sanitarnych i kuchennych. Dzięki temu zmniejsza się zużycie detergentów i środków piorących. Zmiękczona woda wpływa również na miękkość i nawilżenie skóry.

Zamojska kranówka pozostaje pod stałą kontrolą, dlatego jesteśmy pewni, iż dostarczamy Państwu wodę najlepszej jakości, bogatą w cenne minerały.

Zachęcamy do poczytania o nich tutaj:

https://www.pgk.zamosc.pl/jakosc-wody/

https://www.pgk.zamosc.pl/aktualnosci/zamojska-kranowka/

Skip to content