Przedsiębiorstwo Gospodarki Komunalnej Spółka z o.o. w Zamościu

Ścieki – czyli co?


W 99 % ścieki składają się z wody, pozostałe znajdujące się w nich zanieczyszczenia stanowią niewielki procent.
Nieczystości znajdujące się w wodzie występują w różnych formach: stałej, płynnej lub gazowej. Mogą się w nich znaleźć substancje radioaktywne, chorobotwórcze (niebezpieczne wirusy i bakterie) czy środki farmakologiczne np. antybiotyki czy hormony.
Ze względu na dużą szkodliwość biologiczną wszystkich ścieków, przed odprowadzeniem do odbiornika muszą przejść oczyszczenie w oczyszczalniach.

Jakie ścieki wyróżniamy?

Ścieki komunalne – to wszystkie ścieki, trafiające do kanalizacji, niezależnie od ich źródła pochodzenia.

Ścieki (bytowo-gospodarcze) – powstają w trakcie użytkowania cieczy w domach mieszkalnych, budynkach gospodarczych czy miejscach użyteczności publicznej (szkołach, urzędach itp.). Należą do nich zawiesiny (odchody, wydzieliny błon śluzowych zwierząt i ludzi, resztki pożywienia), związki organiczne (cukry, białka, tłuszcze), związki chemiczne (środki do mycia, prania, oleje). Ścieki bytowo-gospodarcze dzieli się na tak zwaną wodę szarą (wszystkie ścieki niepochodzące z toalety, które charakteryzują się małym zanieczyszczeniem bakteriologicznym) oraz wodę czarną (ścieki pochodzące z toalet).

Ścieki przemysłowe – powstają w wyniku procesów zachodzących w zakładach przemysłowych. W zależności od prowadzanej działalności, mogą zawierać zarówno metale ciężkie, jak i drobnoustroje chorobotwórcze. Podzielić je można na organiczne (białka, węglowodany, tłuszcze, oleje, detergenty, produkty naftowe itp.) oraz nieorganiczne (zasady, kwasy nieorganiczne, metale ciężkie itp.).

Ścieki rolnicze – powstają z wód spływających z pól i gospodarstw wiejskich, zawierać mogą zarówno pestycydy i nawozy sztuczne, jak i niebezpieczne zanieczyszczenia organiczne oraz nieorganiczne.

Ścieki opadowe – pochodzą z opadów oraz roztopów, pojawiających się na terenach o utwardzonej i zanieczyszczonej powierzchni (np. tereny przemysłowe, handlowe, miejskie, portowe, lotniska, bazy transportowe, drogi czy parkingi), skąd – za pośrednictwem kanalizacji miejskiej – transportowane są do oczyszczalni.

Wody chłodnicze – to wody podgrzane, używane w procesach produkcyjnych do celów chłodzenia, które powodują tzw. zanieczyszczenie termiczne wód.

Ścieki surowe – to wszystkie rodzaje nieczystości, które trafiają do oczyszczalni i nie zostały jeszcze poddane procesowi oczyszczania.

Ścieki oczyszczone – to całkowicie oczyszczone ścieki, będące końcowym produktem procesów zachodzących w oczyszczalni, które można bezpiecznie odprowadzić do środowiska, np. poprzez przepompowanie ich do naturalnych zbiorników wodnych (rzek, jezior czy zbiorników retencyjnych).

Sposoby oczyszczania ścieków

  • Sposoby mechaniczne: przecedzanie, rozdrabnianie, sedymentacja i floatacja.
  • Sposoby fizyczno-chemiczne: koagulacja, elektroliza, sorpcja, utlenianie, zobojętnienie, redukcja.
  • Sposoby biologiczne: wykorzystanie specjalnie wyselekcjonowanych mikroorganizmów.

Dlaczego należy oczyszczać ścieki?

Nieoczyszczone ścieki zagrażają zdrowiu i życiu ludzi oraz zwierząt, a także środowisku naturalnemu. Przedostając się do niego, mogą nieść za sobą katastrofy ekologiczne, często wieloletnią lub wręcz nieodwracalną degenerację środowiska. Szkodliwe są nie tylko surowe ścieki, ale również opary, które wydzielają zanieczyszczone wody.

Co zyskujemy oczyszczając ścieki?

  • eliminujemy ryzyko wystąpienia problemów zdrowotnych,
  • zapobiegamy zanieczyszczeniom rzek i wód gruntowych,
  • zapobiegamy zanieczyszczeniu powietrza,
  • możemy recyklingować oczyszczone ścieki,
  • w procesie oczyszczania powstają osady ściekowe, bogate w substancje odżywcze i materię organiczną, które mogą zostać wykorzystane w charakterze nawozów użyźniających glebę (tylko osady oczyszczone z wszelkiego rodzaju toksyn). Więcej o osadzie, który u nas rolnicy mogą otrzymać bezpłatnie, można przeczytać tutaj:
    https://www.pgk.zamosc.pl/osad-sciekowy/
Skip to content