Twój koszyk jest obecnie pusty!
Uzdatnianie wody – metody
Czym jest uzdatnianie wody?
Jest to proces, w wyniku którego dostosowuje się właściwości fizyczno-chemiczne wody do wymagań, jakie musi spełniać w związku z jej przeznaczeniem. Metodę uzdatniania dobiera się w oparciu o wizualną ocenę wody oraz analizę jej składu chemicznego, przeprowadzoną w profesjonalnym laboratorium.
Jakie są sposoby uzdatniania wody?
Chlorowanie – najtańszy i zdecydowanie najbardziej popularny sposób, który polega na wykorzystaniu związków chloru lub chloru w postaci gazowej. Niestety, chlorowanie często ma wpływ na smak i zapach wody.
Demineralizacja (odwrócona osmoza) – pozwala na oddzielenie znajdujących się w wodzie zanieczyszczeń rozpuszczalnych od koloidalnych, usuwa różnego rodzaju drobnoustroje oraz praktycznie całkowicie odsala wodę.
Dezynfekcja – niszczy żywe oraz przetrwalnikowe formy organizmów patogennych, zapobiegając jednocześnie ich ponownemu rozwojowi w sieci dystrybucji. Można ją przeprowadzić stosując promieniowanie UV lub odpowiednie preparaty chemiczne.
Dezynfekcja lampami UV – w wyniku naświetlania wody promieniami UV występujące w niej mikroorganizmy natychmiast giną.
Odżelazianie / odmanganianie – jest stosowane, gdy dopuszczalna dawka zawartości żelaza i manganu w wodzie zostanie przekroczona. Wspomniane związki powodują zmianę barwy i mętność wody pitnej, oraz pozostawiają rdzawe osady na instalacjach i urządzeniach sanitarnych. Sposób ten polega na sprowadzeniu rozpuszczonych w wodzie związków żelaza i manganu do formy nierozpuszczalnej, a następnie osadzeniu ich na filtrze na odpowiednim złożu. Proces pozwala na usunięcie nieprzyjemnego zapachu wody pitnej.
Filtracja – to często stosowany sposób, w wyniku którego substancje stałe oddziela się od cieczy i gazów, zatrzymując je mechanicznie w filtrach, przy użyciu odpowiednich aparatów. W procesie filtracji można na przykład wykorzystać węgiel aktywny, dzięki któremu usuwa się przebarwienia pozostawiane przez rozpuszczone związki organiczne, poprawia zapach i smak wody. Węgiel aktywny usuwa chlor i jego związki z wody chlorowanej.
Filtry mechaniczne – pozwalają pozbyć się z wody piasku, rdzy, zawiesin oraz utlenionych związków żelaza.
Aeracja – napowietrzanie zbiorników wodnych. Może przebiegać wskutek działania wiatru i grawitacji, cieków wodnych, wskutek ruchu wody, wykorzystania aeratorów, narzędzi lub maszyn.
Usuwanie azotanów – jest przeprowadzane z wykorzystaniem żywic jonowymiennych i zalecane zwłaszcza w rejonach, w których prowadzona jest intensywna gospodarka rolna z zastosowaniem nawozów sztucznych. Wysoki poziom azotanów jest bardzo groźny dla zdrowia dzieci i może prowadzić do powstania choroby zwanej sinicą.
Zmiękczanie wody – polega na usuwaniu z wody związków i substancji, które sprawiają, iż woda jest twarda. Zazwyczaj dotyczy to wody bogatej w wapń i magnez. O ile zdrowiu człowieka woda bogata w te minerały nie przynosi ubocznych skutków, o tyle dla urządzeń jest niestety szkodliwa. Powoduje bowiem odkładanie się biało-szarego osadu, który ma wpływ na żywotność urządzenia. Regularne zmiękczanie wody może wydłużyć działanie urządzeń grzewczych, pralniczych, sanitarnych i kuchennych. Dzięki temu zmniejsza się zużycie detergentów i środków piorących. Zmiękczona woda wpływa również na miękkość i nawilżenie skóry.
Zamojska kranówka pozostaje pod stałą kontrolą, dlatego jesteśmy pewni, iż dostarczamy Państwu wodę najlepszej jakości, bogatą w cenne minerały.
Zachęcamy do poczytania o nich tutaj: