Twój koszyk jest obecnie pusty!
Wykorzystuj skorupki jajek
Co zatem można z nimi zrobić?
Świetnie nadadzą się do pielęgnacji roślin (kolor skorupki nie ma znaczenia, podobnie jak to, z jakiego chowu pochodzą).
Wykorzystaj:
- do odkwaszania gleby o odczynie kwaśnym,
- jako nawóz do zasilania gleby – są bogatym, naturalnym źródłem wapnia, pierwiastka niezbędnego dla roślin, zwłaszcza lubiących gleby o odczynie pH > 6,6 (zasadowym i obojętnym).
Jakie rośliny można nawozić?
- warzywa (np. cukinie, pomidory, cebule, fasole, kapusty),
- rośliny owocowe (np. winorośl),
- rośliny ozdobne (np. lawendę, peonię, derenie, liliowce, ciemierniki, a także roślinki do obsadzania ogródków skalnych,
- niektóre domowe rośliny doniczkowe.
Jakich roślin nie można nawozić?
- roślin ogrodowych kwasolubnych: borówek, wrzosów i wrzośców, rododendronów i azalii oraz innych roślin wrzosowatych),
- roślin doniczkowych: azalii, paproci i storczyków
Co możesz zrobić ze skorupkami?
- rozsyp je na powierzchni ziemi,
- zakop w glebie,
- rozkrusz na drobny proszek, zalej gorącą wodą i zostaw na kilka dni – przygotowanym roztworem podlewaj glebę wokół roślin ogrodowych,
- wysuszone skorupki rozkrusz na niewielkie kawałeczki, a następnie wsyp do doniczki lub wymieszaj z wierzchnia warstwą ziemi podczas sadzenia młodych roślinek,
- dodaj je do pryzmy kompostowej, wzbogacą i odkwaszą powstające podłoże,
- do podlewania możesz użyć także ostudzonej wody z gotowania jajek.
Skorupki skutecznie pomagają ochronić rośliny ogrodowe przed ślimakami. Pokrusz je i rozsyp wokół roślin, które chcesz ochronić. Ślimaki nie lubią pełzać po ostrej powierzchni – zostawią roślinkę w spokoju.
Oczywiście, jeśli nie interesuje Cię żaden z powyższych sposobów na wykorzystanie skorupek – wyrzuć je do odpadów BIO.
Czy wiesz, że….?
Możesz wykorzystać również tekturowe opakowania po jajkach. Są biodegradowalne i bezpieczne dla gleby, świetnie nadadzą się jako pojemniczki do wysiewania roślinek. Wytłoczki możesz także dorzucić do kompostownika.