Twój koszyk jest obecnie pusty!
Segregacja odpadów – jak prawidłowo ją prowadzić?
Segregacja odpadów, choć czasem przypomina istną łamigłówkę, nie jest taka trudna, a korzyści są ogromne, zarówno dla środowiska, jak i ludzi. Sortując odpady, minimalizujemy zagrożenie dla życia i zdrowia organizmów, chronimy powietrze, gleby i wody gruntowe, pozyskujemy surowce wtórne, zmniejszając dzięki temu zużycie zasobów naturalnych, generujemy oszczędności, gdyż selektywna zbiórka odpadów jest tańsza. Wyrabiamy w sobie dobre nawyki i uczymy się odpowiedzialności za otoczenie, które teraz służy nam, ale w przyszłości będą korzystały z niego kolejne pokolenia.
Od sposobu, w jaki sortujemy odpady, zależy, jaka ich ilość zostanie poddana recyklingowi oraz przetworzeniu i otrzyma „drugie życie”.
Przypomnijmy, jak wygląda prawidłowo prowadzona segregacja odpadów.
PAPIER I TEKTURA
Złożone lub zgniecione: torby i worki papierowe, opakowania z papieru i kartonu, katalogi i ulotki, gazety i czasopisma, zeszyty i książki, papier pakowy, papier biurowy
METALE I TWORZYWA SZTUCZNE
Puste, zgniecione z odkręconą nakrętką:
plastikowe butelki i opakowania, plastikowe worki, reklamówki, folie aluminiowe, zakrętki od słoików i kapsle, puszki po napojach i konserwach, opakowania wielomateriałowe (np. kartony po
mleku i sokach), zabawki z plastiku
SZKŁO
Szkło opakowaniowe, opróżnione, bez nakrętek, bezbarwne i kolorowe (słoiki, butelki oraz szklane opakowania po kosmetykach, jeżeli nie są wykonane z trwale połączonych kilku surowców). Dokładne mycie szkła z resztek żywności, farb, klejów, usuwanie etykiet czy resztek zamknięć nie jest konieczne.
ODPADY ZMIESZANE
Wszystkie odpady pozostałe po segregacji: zużyte chusteczki i ręczniki papierowe, ceramika, porcelana, lustra, tapety, podpaski, pieluchy, odpady mięsne, kości, ości, styropian opakowaniowy np. po sprzęcie AGD, RTV itp., zatłuszczony i bardzo brudny papier
BIO
Odpadki warzywne i owocowe, resztki jedzenia (bez odpadów mięsnych, kości, ości), fusy po kawie herbacie, skorupki jajek